لطفاً ابتدا و قبل از شروع بحث به این دو سوال مهّم پاسخ صادقانه دهید:
آیا پیش آمده که برای رسیدن به یک پوزیسیون مورد نظر بازی را آغاز کرده و پس از مدتی همه چیز بر علیه شما تمام شود؟ و یا برعکس: پوزیسیون نه چندان مطلوبی بعد از اتمام مرحله گشایشبازی بهدست آوردهاید امّا ناگهان همه چیز بر وفق مراد شما پیشمیرود و بازی ویژگیهای جدید و خوبی پیدا میکند؟
چرا 90% شطرنجبازان از مشکل دانش ضعیف گشایش گلایه میکنند؟
در این مورد حداقل باید با خودمان روراست باشیم: گرچه انجام تدارک برای گشایشخوب لازم است امّا پارامتراصلی و شاخص قدرتبازی شما نخواهد بود. درک مراحل وسطبازی و آخربازی بسیار مهّم هستند و اغلب برای نجات بازی در پوزیسیونهای مشکوک کارسازند و مانع از دستدادن پوزیسیون خوبمان خواهند شد.

فراگیری چنین دانش وسطبازی و آخربازی خیلی هم ساده نیست. ولی اخیراً کتابهای نسبتاً خوبی در این زمینه وارد بازار شدهاند که میتوان با کمک آنها این تکنیکها را شناسائی و با تمرینهای بعدی آنها را تقویت کرد.
آناتولیتِرخین در کتاب بینظیر خود تعداد زیادی از این ایدهها را جمعآوری و دستهبندی کرده که برای ارتقای دانش تکنیکی همه سطوح (مثلاً بازیکنان باشگاهی) و رسیدن به سطح استادی فوقالعاده مفید هستند. بسیاری از نکاتی که در این کتاب آورده شده در نوع خود بینظیرند و در منابع دیگر اشارهای به آنان نشده است.
کتاب آناتولیتِرخین شامل ده فصل است که در چهار فصل اول به هنر بازی با پیاده و در فصول بعدی به بازی سوار اشاره میکند.

در این مقاله سعی میکنم خلاصه تمامی 45 تکنیک کتاب را البته بدون ذکر مثال و به صورت چکیده ارائه کنم تا خوانندگان پس از مطالعه آنان حداقل این پیشزمینه را در ذهن خود ایجاد نمایند که به دنبال چه چیزی در ادامه مطالعات و تمرینات جهتدار بعدی خود باید باشند. البته لازم به یادآوری نیست که خوانندگان علاقهمند میتوانند برای بررسی بیشتر هر یک از تکنیکها به مثالهای بسیار خوب اصل کتاب در هر فصل مراجعه کنند.
نویسنده: محمّد خیرخواه
منبع: کانال منابع آموزشی شطرنج