نویسنده معروف انگلیسی«هنریک ویلی» در کتاب خود به نام «اول حرکت کنید بعد فکر کنید» که جایزه بهترین کتاب سال 2012 فدراسیون شطرنج انگلستان را ربوده است! نظر جنجالی در کتاب خود ارائه کرده که مضمون آن به این شکل است: { بی خود تو کتابها به دنبال فرمول رویائی برای بهبود بازی خود نباشید، تنها راه پیشرفت در شطرنج تمرین، مسابقه و تمرین، مسابقه است !! }
البته نظرات متفاوتی درباره سخن وی آورده شده که در معرفی به آن خواهم پرداخت.
اما غرض از بیان این موضوع و در اینجا آن است که آیا تمرین به تنهائی برای حصول پیشرفت شطرنجی کافیست؟ آیا خواننده با صرف حل تمرین به نکات موجود در آن پی خواهد برد؟ و خود میتواند آنها را در ذهن خود دسته بندی کرده و بعدها برای خود مرور کند و یا در پوزیسیون های مشابه به دنبال الگوهای مشابه با آن بگردد؟

در مورد کتاب
آناتولی ترخین در کتاب ارزشمند و بی همتای خود، نکاتی که باید در پوزیسیون های مختلف و به عنوان پوزیسیون نمونه وار به آنها توجه کرد و به صورت مجموعه نسبتاً کاملی از ابزارهای «تکنیکی» و یا به زبان روسی همان «پرایوم» میباشند و همواره در ارزیابی های خود به آنها توجه کنید را با ذکر مثال جمع آوری و دسته بندی کرده است که در نوع خود بی همتاست.
او در واقع همان نکاتی را که خواننده باید در حین حل تمرینات و یا ارزیابی پوزیسیون باید به آنها توجه کند و به دنبال الگوهای مشابه در پوزیسیون بگردد را به شکلی ساده و شیوا دسته بندی و به تفکیک توضیح داده است.
نکاتی که شاید بسیاری از اساتید بزرگ هم قادر به آموزش آنان به شخص ثالث نیستند (علی رغم اینکه خود از آنان آگاهند) !!!
البته آقای ترخین همچنین اشاره کرده که برای نزدیک شدن به درجه استاد بزرگی باید با حدود 100 نکته مشابه آشنا باشید و در کتاب خود فقط به 47تای آنها پرداخته است.
تعداد دیگری از این نکات را آقای اندرو سولتیس در کتاب «صد شیوه استادی در تعویض» به آنها اشاره کرده که بسیاری از آنان البته با این کتاب مشترک است (حتماً سولتیس از این کتاب به عنوان مرجع استفاده کرده است!).
کتاب برای سطوح بالاتر از 1700 الی 2300 بسیار کارآمد است.
منابع
نویسنده: محمّد خیرخواه
منبع: کانال منابع آموزشی شطرنج
نوشته آناتولی تِرخین و بازنگری والِری بُرونزْنیک